UPPFÖDNING

Att föda upp undulater är både väldigt roligt och ganska krävande. Det är mycket jobb men man får också mycket glädje tillbaka. Ibland går det inte alls som man tänkt och man blir lite härdad med tiden. Det blandas solsken med regn. Tänkte i alla fall dela med mig lite om hur jag gör när jag häckar.

Häckbur

Mina fåglar bor i voljär. De har tillgång till utevistelse året runt. Det väljer de själva. Vill man sitta inomhus hela året får man det också. Jag serverar all mat inomhus dock för att inte locka till möss och råttor. När det är dags för häcksäsong sätter jag ett utvalt par i egen häckbur. Jag rekommenderar INTE voljärhäckning, där man sätter upp holkar i voljären. Alla par som ska häcka får alltså en egen bur med holk. Holken ska vara ren och ha en urgröpning där äggen ska ligga. Spån ska ligga i holken. Det går bra med kutterspån eller alspån. Även lättströ funkar. Ibland kastar honan ut spånet ur holken när hon boar. Jag brukar bara fortsätta fylla på. När väl äggen börjar kläckas brukar hon sluta bry sig. När ungarna är kläckta håller jag rent och byter spån varje till varannan dag beroende på hur många ungar det är och hur smutsigt det blir. 

Häckkondition

När jag väljer ut par ska de vara i toppkondition. Hanen ska vara knallblå på vaxhuden och inte rugga. Man märker när en hane är häcksugen då han uppvaktar honor eller till och med föremål i voljären. Honan ska ha börjat komma i häckkondition och det ser man på vaxhuden. Den ska börja bli ljusbrun. En hona med vit/ljusblå vaxhud är INTE i häckkondition och ska inte häckas. När honan börjar gå in i rätt kondition och alltså inte ruggar är det dags. Hon ska helst ha fyllt 1 år precis som hanen. Yngre fåglar är lite omogna och kan överge sina ungar. 

Hane och hona i häckkondition
Hane och hona i häckkondition


Uppmatning och äggläggning

När jag valt ut ett par som är i bästa häckkondition så börjar uppmatningsperioden. De får mycket proteinrik mat. Jag ger blötlagda fröer, groddade fröer, grönsaker, örter, ägg eller äggfoder osv. Efter 7-10 dagar får de en holk. Då brukar det gå ganska snabbt tills de börjar undersöka holken. Honan spenderar längre och längre stunder i holken och inom 7-14 dagar brukar det ligga det första ägget där. Honan går mest ut ur holken för att äta, bajsa, och para sig. Sen lägger hon ett ägg varannan dag. När hon lagt mellan 4-10 ägg brukar hon vara nöjd. Äggen lyses med liten lampa för att se om de är befruktade. På tredje dagen brukar man se lite röda blodkärl i ägget om det är befruktat.

Kläckning 

Runt 18:e dagen börjar äggen kläckas i turordning. En unge kläcks varannan dag. Den lilla ungen har en äggtand som den använder för att ta sig ur sitt skal. Låt alltid ungen och mamman sköta kläckningen själva.  Ingriper man och försöker skynda på kan ungen förblöda.

Direkt efter kläckning kan man avgöra om det blir en svartögd eller rödögd unge. Även en isabell kan ses på det plommonfärgade ögat. 

Honan brukar vara den som matar de små nykläckta ungarna i början. Men hanarna hjälper till snart de också. I många par matar hanen honan i holköppningen och sen matar honan ungarna. Menen del hanar är inne i holken och matar de också. Det finns hanar som ligger bredvid honan i holken och sällskapar under ruvningen också.

Hur fort ser man färg och kön?

 Det här är en av de vanligaste frågor jag får. Många nybörjare skickar bilder på sina småttingar och frågar vad jag tror om färg och kön. Jag kan se ganska tidigt om det blir en grön eller blå fågel. Jag kan se spangleteckning på dag 12. De två mittersta stjärtfjädrarna är vita på en spangle. Brokigt syns också tidigt. En opalin syns ofta på det vita dunet. Man lär sig med tiden att känna igen typiska tecken. Kön är ibland superlätt att se och ibland kan det dröja flera veckor innan man är säker. Det finns honor som ser ut som hanar ganska länge. Men har ungen ett könsbundet anlag som isabell, albino eller opalin så kan man ofta med hjälp av genetiken avgöra kön. Det sättet är betydligt mycket enklare än färgen på vaxhuden.

1 eller 2 kullar

Om kullen inte har varit för stor och om föräldrarna är i bra kondition efter första kullen kan man låta dem ta en kull till direkt efter. Ofta märker man att honan börjar spendera mer tid i holken igen när ungarna är i 4 veckors åldern. Om man då inte vill ha en kull till så kan man ta bort holken och lägga ungarna på botten av buren. Gör lite ombonat med halm eller spån och kanske ett litet skydd att gömma sig i. Men om du anser att föräldrarna är redo och fräscha nog för en kull till så kan du låta dem lägga en omgång ägg igen. När första kullen är 5-6 veckor kan man ta ut dem och ge dem en egen bur. De måste såklart äta och dricka själva först. Men ungarna måste vara ute ur holken innan nästa kull kläcks. Det händer att föräldrarna är så ivriga att ta en till kull att de blir elaka mot första kullens ungar. Då kan de plocka dem på fjädrar och faktiskt ha ihjäl dem, hur orimligt det än låter. 

Mer än två kullar på raken ska undulater inte få. Har de fått ta två kullar ska de vila i ett år. En del honor börjar lägga även en tredje kull, men då släpper jag ut dem fort i voljären. Häckar man dem för hårt riskerar honan urkalkning och död. Man kan också riskera fransk fällning. Det är ett virus som kan bryta ut hos fåglar som inte är i häckkondition eller som avlas för hårt. 


Jönköping Sverige 2021
Alla rättigheter reserverade 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång