KOST

Grönsaker är en viktig del av undulaternas kost.
Grönsaker är en viktig del av undulaternas kost.

Det finns några saker som en del fågelägare försummar, ofta oavsiktligt av okunskap. Kosten, burstorlek, aktiviteter och flygning. I denna text kommer jag prata om kosten och hur viktig den är.

Det finns massor av information att läsa och ta del av om vad undulaterna ska äta. Kunskapen om vad som är bäst för dem utvecklas ständigt och är en pågående process. Forskning sker på både tama och vilda fåglar. En del av det vi trodde oss veta för 10 år sedan byts ut mot nya insikter. Tänk på att förr i tiden trodde man att jorden var platt! Så den som säger att "så här har jag gjort i 50 år" det är troligtvis en som inte är särskilt angelägen om att utveckla sig själv och ge sina fåglar det bästa.

Många tror att de ger bra mat, när de i själva verket ger en näringsfattig kost. Inte för att vara elaka mot sina husdjur utan av ren okunskap. Dålig kost är en väldigt vanlig orsak till många problem och sjukdomar. Jag tycker det är viktigt att hela tiden sträva efter att förbättra och hålla sig uppdaterad med ny kunskap.

Det räcker inte att bara hålla sin undulat vid liv. Den ska må riktigt bra och blomstra! Låt den stråla med sina vackra fjädrar!

Kosten vi ger våra undulater ska innehålla kolhydrater, protein, fett, mineraler och vitaminer. De behöver en varierad och noga sammansatt kost. Det behövs också olika nivåer för olika fåglar i olika situationer. Ett häckande par tex behöver mycket mer energirik mat än ett par stillasittande burfåglar. Fåglar i utevoljär behöver mer fett än inomhusfåglar. Växande ungar behöver mer protein än vuxna fåglar, för att ta några exempel.

Att utgå ifrån vad de äter i det vilda är en bra start, men det går heller inte att helt översätta detta till ett liv i fångenskap. I det vilda äter undulaten en oerhörd massa olika torra fröer, groddade fröer i olika stadier och växtdelar på marken.

En undulat äter helst det den är van vid och kan vara svår att övertyga om annat. Det är därför viktigt att köpa en fågel av en uppfödare som serverar en allsidig kost från början. Det som föräldrarna ger sina ungar blir naturligt att fortsätta med för ungen. Har det endast serverats frön så kommer ungen troligtvis vara svår att få att äta grönsaker sen. Vanans makt är stor! Men fåglar påverkar också varandra. Om en individ vågar smaka så smittar det ofta av sig till de andra.

VATTEN

Först och främst några ord om vatten. Vattnet ska bytas minst en gång om dagen. Fåglar är precis som vi, de vill ha fräscht vatten. Risken med att inte byta vattnet varje dag är att fåglarna blir sjuka. Vattnet är en grogrund för bakterier och parasiter. Under sommarmånaderna är det bra om man till och med byter vatten två gånger per dag. Om man har vitaminer i vattnet blir det otjänligt fortare. Tänk också på att ibland händer det att de råkar bajsa i vattenskålen...

När du ger dina undulater ett bad kan du lägga i några blad eller ätbara blommor för att locka dit dem.

FRÖ

Att endast servera frön och vatten är som bäddat för bristsjukdomar. Får de dessutom inte röra på sig utanför buren har fågeln snart problem med fetma. En bra fröblandning ska innehålla minst 40 % kanariefrö. Ju fler frösorter desto bättre. I det vilda äter de hundratals olika fröer och de flesta fröblandningar innehåller under tio olika sorter. Vanliga frösorter som ingår i undulatblandningar är kanariefrö, olika sorters hirs (gul, vit, röd, plata, japan, senegal...), svartfrö(nigerfrö), safflor, solrosfrö, havrekärna (skalad havre) och hampfrö. Att köpa kvalitetsfröer är av stor vikt. Att köpa sämre fröer i mataffären är en dålig idé. Frön är inte så särskilt dyra så satsa på en bra kvalitetsblandning.

Det finns bra och mindre bra fröblandningar. Var kräsen och välj med omsorg.
Det finns bra och mindre bra fröblandningar. Var kräsen och välj med omsorg.

JODSTEN

Undulater behöver jod, vilket frön är fattiga på. Därför behövs jodsten. Undulater är extra känsliga för jodbrist. Jodfattig kost kan innebära struma vilket påverkar ämnesomsättningen. På undulater sitter sköldkörteln inne i bröstkorgen och om den blir förstorad börjar den trycka på inre organ. Symptom på detta kan vara ett pipande andningsljud, förändrad röst. Den kan även trycka på matstrupen och ge problem med krävtömningen. Det innebär ofta kräkningar och avmagring. Om det går väldigt långt kan undulater få stora andningsproblem. Har undulaten fått några liknande problem är det dags för ett besök hos veterinären som kan avgöra om det är sköldkörteln som är problemet. Veterinären är också den som ska avgöra dosering av jodtillskott. För mycket jod kan nämligen också orsaka allvarliga problem.

KALCIUM & VITAMIN D3

Kalciumbrist kan bland annat orsaka:

  • Dålig koordination och i allvarliga fall anfall.
  • Beteendestörningar, irritation och aggression.
  • Värpnöd och deformerade eller ojämna äggskal. Detta kan döda en hona!
  • Engelska sjukan, dålig tillväxt, böjda ben, missformade fötter...
  • Brutna ben och plötslig död hos ungar. Ungarna absorberar mycket av äggskalets kalcium redan när de ligger i ägget. Om då äggskalet saknar kalcium kan ungen få problem redan före kläckning.

Vilken är då bästa källan till kalcium? Forskning har bevisat att flytande kalciumprodukter som också innehåller Vitamin D3 är den absolut bästa källan för alla fåglar, även undulater. Idealet är att detta tillskott ges minst en månad innan honan sätts i häck.

Fåglarna har ihåligt skelett. Alla ben är dock inte ihåliga. De längsta skelettbenen som finns tex i fågelns ben, innehåller märg. En del av märgen blir kalciumförråd under tiden honan ska lägga ägg. Härifrån tas kalciumet till äggskalen. Kalciumet går alltså INTE direkt från mat till äggskal. Det mesta går från mat till märgen och sedan till äggskal. Därför måste honornas kalciumreserv vara påfylld ordentligt en tid före häckningen startar.

Honan behöver mycket kalcium både inför, under och efter äggläggning. Ett sepiaskal kan ligga i holken så hon kan knapra lite på det.
Honan behöver mycket kalcium både inför, under och efter äggläggning. Ett sepiaskal kan ligga i holken så hon kan knapra lite på det.

Vitamin D3

När solljuset når fågelns fötter och ben produceras stora mängder Vitamin D3. Det produceras 30 gånger mer Vitamin D3 på fjäderlös hud än på huden under fjädrarna. Fåglarna behöver bara ungefär 30 minuters direkt solljus per dag för att producera det dagliga behovet av vitamin D3. Solljus som ska passera fönsterrutan är helt värdelöst. Det är därför burfåglar som hålls inomhus behöver UVB-lampa! Tänk på att lamporna har en livslängd på ca 6 månader, sen är UVB-ljuset slut. De måste alltså bytas 2 ggr per år. Lampan funkar även efter 6 månader men lyser då inte med det viktiga UVB-ljuset.

Vitamin D3 är oerhört viktigt för att kunna ta upp kalcium. Det är möjligt att överdosera Vitamin D3 så läs noga på varje produkt och följ doseringsanvisningar.

Vitamin D3 skiljer sig ifrån andra vitaminer eftersom det omvandlas till ett steroidhormon. Ett hormon som driver mycket av immunsystemet. Då förstår man att undulater som aldrig får direkt solljus eller UVB-lampa löper stor risk att bli sjuka. Tilllskottsprodukter är bra men kan aldrig helt ersätta solljuset. Vitamin D3 som produceras naturligt av solljus kan aldrig överdoseras.

PROTEIN

Alla vävnader och celler behöver protein för att fungera optimalt. Proteiner omvandlas i kroppen till aminosyror och olika aminosyror behövs för olika kroppsprocesser. Proteiner finns också i alla vävnader och i alla kroppsvätskor samt är de byggnadsmaterial för kro ppens alla celler. Proteiner innehåller kol, väte, syre, kväve och svavel.Proteiner lagras främst i fåglarnas muskler och är därför väldigt viktiga för muskel-uppbyggnaden och deras totala hälsa. Även hud, fjädrar, ögon och klor är uppbyggda av proteiner. Hormoner, enzymer samt immunförsvaret är uppbyggt av proteiner, även de röda och vita blodkropparna består av aminosyror. Ett flertal näringsämnen behövs för produktionen av olika proteiner så som vitamin B9, Folsyra och vitamin B12. Utan dem blir effekten mindre, allting hänger ihop och brist på något enda gör att annat jobbar mindre effektivt. Protein anses bra för viktminskning då det stimulerar fettbrännande hormoner.

Att grodda är inte alls särskilt svårt. Det finns mängder av olika fröer som man kan grodda.
Att grodda är inte alls särskilt svårt. Det finns mängder av olika fröer som man kan grodda.

Överskott av proteiner

Proteiner lagras inte så lätt, utan används till energikälla direkt eller kan lagras som glykogen om inga glykogen depåer finns och kolhydratintag saknas i kosten. Protein är dessutom mycket mättande. Överskott av protein kan lagras som fett i en för kroppen anska kostsam process så för stort intag av proteiner anses kunna vara skadligt men det gäller särskilt fåglar som inte får röra på sig ordentligt varje dag och får en allt för hög proteinrik kost. Men då det inte är så vanligt att protein lagras som fett i kroppen och protein inte gärna omvandlas till fett är det ingen fara på taket om man ger i lagom giva till fåglarna samt att dom får röra på sig ofta och mycket under dagarna.
Ju mer fåglarna får röra på sig desto mer energi går det åt vilket gör att proteinet inte stannar kvar i kroppen.

Proteiner innehåller mycket kväve som bildar restämnet urea i levern som i sin tur måste föras ut genom urinen. Detta kan medföra att njurarna och levern stressas så har man en fågel med gikt, fettlever eller leverproblem måste man vara försiktig med intag av protein. För mycket protein kan också göra så att fåglarna blir häckningssugna. Under häckning behöver fåglarna extra med protein för att orka med. Här gäller det att öka proteinintaget men inte överdriva det.

Morötter är en mycket bra källa till betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen.
Morötter är en mycket bra källa till betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Brist på protein

Fåglar som har brist på protein kan få olika problem. Symptomen på proteinbrist hos fåglarna kan vara att deras muskler bryts ner (t ex svårt att flyga), trötthet, blodbrist, försämrat immunförsvar, avmagring, minskad fruktsamhet, avstannad tillväxt hos ungarna. Tänk på att kraftigt överskott på animaliskt protein även kan medföra brist på kalcium.
När det gäller undulater och protein har det gjorts studier som visar att undulater behöver en viss nivå av protein i kosten som berättar för deras hjärna att det är dags att sluta äta. Om de går på en proteinfattig kost kommer de överäta kalorier och tendera att bli överviktiga.

Protein man kan ge till sina fåglar finns i

Groddar, Insekter, Kanariefrön, Kokt ägg, Laktosfri keso, Linser, Spirulina, Vetegroddar och ärtor.

Man kan göra sitt eget äggfoder, men det finns många bra produkter att köpa.
Man kan göra sitt eget äggfoder, men det finns många bra produkter att köpa.

Fett

Fett ger energi och lagras i fettväven som energireserver. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt de inre organen. Just därför klarar småfåglar ute i naturen av den tuffa vintern då vi matar dom med extremt feta frön som gör att dom kan hålla värmen. Fettceller har fåglar, djur och människor för att kunna utsöndra vissa hormoner, hålla värmen, förvara näringsämnen, dämpa stötar och lagra energi.

Fett förekommer i de flesta celler och är viktigt för energilagring eftersom energiinnehållet är ungefär dubbelt så högt som i kolhydrater och protein. Förutom att ge energi ingår fett också i cellernas "väggar", i de så kallade cellmembranen. Där hjälper de till att transportera ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fågelkroppen kan till viss del omvandla kolhydrater och vissa proteiner till fett men de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra måste dom få i sig via maten.

Fett förser kroppen även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten samt antioxidanter. Dessutom behöver fågelkroppen också fettsyror som den inte själv kan tillverka. Dessa reglerar bl.a. blodtrycket och fågelkroppens immunförsvar.

Fett innehåller lite mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein. Därför är det bra om man ser till så att det fettet fåglarna får i sig kommer ifrån rätt fettkällor. Samt att dom får ordentligt med motion varje dag och aktiviteter för sysselsättningens skull så dom alltid är igång och gör något och så klart håller kosten varierad då allt samarbetar i kroppen. När det gäller fett är det a-vitaminerna som samarbetar med fettet. Fett förbättrar nämligen upptaget av A-vitamin.

Transfetter och härdade fetter är de som är farligast för burlevande fåglar och kan vara skadligt för deras hälsa.

Man finner fett i denna mat:

Groddar, Hampfrö, Insekter (torkade), Laktosfri Keso, Mjölmask, Nigerfrö, Solrosfrö, Ris, Rybs, Safflor, Sesamfrö, Spirulina pulver, Tistelfrö, Vetegroddar, Vetegrodds-olja, Ägg (kokt).

Kolhydrater

Kolhydrater är den viktigaste energikällan och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågelkroppen ska fungera behöver den bränsle. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle. De behövs för att hjärnan ska fungera, för celluppbyggnad men är även viktiga för ämnesomsättningen.

Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Kolhydrater är en av de tre energibärarna i maten, de andra två är fett och protein. Dessa tre fyller olika funktioner i kroppen och kan inte helt bytas ut mot varandra. Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver mycket av detta varje dag. Hjärnan och alla organ är beroende av glukos för att fungera fullt ut.

Ärtskott är superlätt att odla själv. Lägg vanliga gula ärtor i blöt över natten. Sen är det bara att sätta dem i lite jord. Håll fuktigt och det börjar snart växa härliga och goda skott.
Ärtskott är superlätt att odla själv. Lägg vanliga gula ärtor i blöt över natten. Sen är det bara att sätta dem i lite jord. Håll fuktigt och det börjar snart växa härliga och goda skott.

Överskott av glukos från kolhydrater som inte används direkt av kroppen och inte lagrats som glukogen lagras som fett, vilket kan leda till övervikt på sikt. Därför är det viktigt att fåglarna får röra på sig ordentligt om dagarna och inte sitta instängda i för små burar.

Man finner kolhydrater i denna mat:

Frön, Bär, Frukt, Groddar, Grönsaker, Grönt plockat från naturen, Honung, Kokt ris, Majs, Ärtor, Örter.n text här ...

Jönköping Sverige 2021
Alla rättigheter reserverade 2021
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång